Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η Μύκονος της 3ης ηλικίας




Η Μύκονος της 3ης ηλικίας

Γράφει ο Τάσος Παπαποστόλου

Live your last myth in Aedipsos

Οι ιαματικές πηγές, οι γιατροί που τις συνιστούν για την θεραπεία πολλών παθήσεων, το Ι.Κ.Α που χορηγεί ένα σημαντικό ποσό στους πάσχοντες από αρθριτικά και λοιπές ασθένειες για να κολυμπήσουν στα ιαματικά νερά αλλά και η μικρή απόσταση από την Αθήνα είναι οι προφανείς λόγοι που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους της τρίτης ηλικίας στην πόλη των Λουτρών Αιδηψού. Το καμάκι, τα ούζα, η μικρή βουλή και τα αρνιά σούβλας είναι οι σημαντικοί λόγοι που κάνουν την Αιδηψό must του καλοκαιριού σε όσους είναι από 60 και άνω. Οι περισσότεροι έρχονται κάθε χρόνο και (θεού θέλοντος) δίνουν ραντεβού και για το επόμενο καλοκαίρι.
Η σεζόν ξεκινά τον Μάιο όπου έρχονται οι οργανωμένοι (ΚΑΠΗ) λόγω φθηνότερων τιμών και διαρκεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα hot spot είναι αρκετά αλλά το νούμερο ένα είναι η πισίνα του Ε.Ο.Τ. Από εκεί θα περάσουν οι περισσότεροι για να κάνουν το ιαματικό μπάνιο τους. Η ώρες αιχμής εκεί αλλά και στις πισίνες των ξενοδοχείων που υδροδοτούνται και αυτές από την πηγή της πόλης με το ιαματικό νερό είναι 6.00 με 8.00 το πρωί. Αρκετές βέβαια είναι οι φορές που διασταυρώνονται οι παππούδες με τους νέους της περιοχής την ώρα που οι τελευταίοι γυρνούν από τα κλαμπ και οι πρώτοι κατευθύνονται προς τις πισίνες. Μετά το μπάνιο οι περισσότεροι πάνε για καφέ και έπειτα στην βουλή. Η βουλή δεν είναι όνομα καφετέριας αλλά πρόκειται για έναν χώρο στο κεντρικό πάρκο της Αιδηψού που συγκεντρώνονται οι παραθεριστές και μιλούν για διάφορα ζητήματα. Μάλιστα ο κάθε ομιλητής αποκαλεί τον άλλο με το προσωνύμιο κ. συνάδελφε ενώ την συνεδρίαση διευθύνει ο πρόεδρος της βουλής της Αιδηψού, ο οποίος κάθε ημέρα είναι διαφορετικός.
Το μεσημεριανό ουζάκι- lunch δεν μπορεί να λείπει με τίποτα από το πρόγραμμα. Εκεί τα εγγονάκια, (πολλοί παππούδες και γιαγιάδες κάνουν διακοπές μαζί με τα εγγόνια τους) τα οποία αποτελούν μία ξεχωριστή φυλή στην Αιδηψό, πετούν από την χαρά τους καθώς τρώνε τον κλασσικό μεζέ που συνοδεύει το ούζο του παππού. Έπειτα σειρά έχει η παραλία και μετά ο μεσημεριανός ύπνος. Στην παραλία όσοι το επιθυμούν και πάλι μπορούν να κολυμπήσουν στα ιαματικά νερά καθώς η μία πηγή καταλήγει στη θάλασσα. Ο συνωστισμός στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας οδηγεί σε καινούριες γνωριμίες που μερικές φορές καταλήγουν σε ειδύλλιο και άλλες σε τσακωμό. Δεν λείπουν βέβαια οι διάφοροι νεαροί και νεαρές που κάνουν ‘παρέα’ σε ηλικιωμένους και ηλικιωμένες έναντι αμοιβής.
Το βράδυ το πλήθος συγκεντρώνεται σε δύο σημεία, το εστιατόριο Νεράιδα που διαθέτει και ζωντανή μουσική αλλά και στα Πλατάνια μία συνοικία που βρίσκονται οι καλύτερες χασαποταβέρνες. Και στα δύο το αλκοόλ και ο χορός έχουν την τιμητική τους ενώ το είδος του φαγητού ( τηγανιτοί μεζέδες, αρνιά, σπληνάντερα, κοκορέτσι κλπ.) δεν θα λέγαμε ότι βοηθάει και πολύ την κατάσταση της υγείας πολλών εκ των παραθεριστών. Αρκετά πράγματα φαίνονται παράξενα σε κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά, αλλά όλα έχουν τον λόγο τους για να υπάρχουν στην Αιδηψό. Παραδείγματος χάριν ο αριθμός των φαρμακείων είναι δυσανάλογος με τον μόνιμο πληθυσμό της παραθαλάσσιας πόλης σε σημείο που σε κάνει να απορείς πως οι φαρμακοποιοί μπορούν και βγάζουν το ψωμί τους. Όμως μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι από εκεί θα περάσουν οι μισοί Αθηναίοι της τρίτης ηλικίας. Και αυτοί στα συγκεκριμένα καταστήματα είναι καλοί πελάτες.
Επίσης το μπλε διεγερτικό χάπι που αφήνει καλά κέρδη στα φαρμακεία ίσως να καταναλώνεται περισσότερο από κάθε άλλο καθώς και ‘οι παππούδες έχουν ψυχή’. Φόρτο εργασίας έχουν επίσης και οι γιατροί αλλά ακόμα και τα γραφεία τελετών (δυστυχώς) που κάνουν μεταφέρουν όσους έζησαν τις τελευταίες τους διακοπές, από Αιδηψό προς Αθήνα και άλλες πόλεις με τελικό προορισμό πάντα το ‘cavo εν παραδείσω’. Κάτι άλλο που πρέπει να προσθέσουμε για τον συγκεκριμένο καλοκαιρινό προορισμό είναι οι θίασοι που καταφθάνουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο για να παρουσιάσουν αποκλειστικά επιθεωρήσεις. Το κοινό της καλοκαιρινής Αιδηψού είναι θεατρόφιλο και μάλιστα έχει και τα είδωλά του.
Ότι συμβαίνει το καλοκαίρι στη Μύκονο με το Ρουβά και τις Ρουβίτσες συμβαίνει στην Αιδηψό με το Βουτσά και τις Βουτσίτσες, οι οποίες βέβαια είναι κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερες από τις θαυμάστριες του Ρουβά. Άλλα μεγάλα ονόματα που λατρεύονται στην Αιδηψό είναι ο κ. Μουστάκας, η κ. Παπανίκα, ο κ. Κωνσταντίνου και βέβαια οι αοιδοί Κατσάμπα (στην Αιδηψό αποκαλούνται Κατσαμπάκια από τους fun τους) οι οποίοι συχνά-πυκνά τραγουδούν στο κέντρο Νεράιδα. Τέλος δεν είναι λίγες οι φορές που η τρίτη ηλικία θυμάται τα νεανικά της χρόνια. Δηλαδή το βράδυ μπορείς να δεις ζευγαράκια που ‘τα έφτιαξαν’ στην Αιδηψό και ζουν τον καλοκαιρινό έρωτά τους στο πάρκο ή στην παραλία. Μάλιστα δεν λείπουν και τα ευτράπελα όπως π.χ. όταν παραπάνω από ένας παππούς διεκδικεί να υπάρξει και κάποια γιαγιά μπορεί χοντρός τσακωμός. Δύο πάντως είναι οι κορυφαίες στιγμές που μας διηγήθηκε κάποιος ντόπιος.
Η πρώτη είναι όταν εθεάθη ένα ζευγάρι μεθυσμένων ηλικιωμένων να κάνει έρωτα στο κεντρικό λιμάνι πάνω σε ένα παγκάκι περιμένοντας το Ferry-boat και η δεύτερη όταν μία γιαγιά πήγε σε μαγαζί εσωρούχων να αγοράσει ζαρτιέρες και sexy νυχτικό αλλά ήταν παχιά και δεν μπορούσε να βρει το νούμερό της. Πάντως μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα σας για την αξιαγάπητη τρίτη ηλικία της Αιδηψού, καθώς όπως λέει και η παροιμία εκεί που είσαι ήμουν και εδώ που είμαι θα ‘ρθεις.

ΠΗΓΗ: hollywood.greekreporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου