Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

«TA IΣTΟPIKA»


ΚΩΣΤΑΣ ΡΕΣΒΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004

Περιοδικό «Ιστορικά», τεύχος 39. Διευθυντική ομάδα: Σπύρος Ασδραχάς, Φίλιππος Ηλιού, Βασίλης Παναγιωτόπουλος. H ομάδα μίκρυνε με τον θάνατο του Φίλιππου Ηλιού και ας ευχηθούμε ότι το καράβι «Ιστορικά» θα συνεχίσει την ίδια γραμμή που χάραζαν με κόπους η ιδρυτική ομάδα και ο εκδοτικός οίκος «Μέλισσα». Στο τελευταίο τεύχος δημοσιεύεται κείμενο του Ηλιού που διαβάστηκε από τον ίδιο στην εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια των «Ιστορικών». Ένα μικρό απόσπασμα με λόγια-πυξίδα:

«Δεν παρασυρθήκαμε από μόδες. Θα έλεγα πως θα είταν και κάπως δύσκολο να παρασυρθούν από εφήμερες και κακές μόδες, που οδηγούν στην άρνηση και την κατάλυση της ιστορίας και της ιστοριογραφίας, επαγγελματίες ιστορικοί που έχουν αναλωθεί στη μελέτη του συγκεκριμένου και στη διερεύνηση των ορίων της αντικειμενικότητας. Έτσι εφήμεροι λόγοι περί "τέλους της ιστορίας" ή, εξίσου εφήμεροι και ισχυροί, για την άρνηση της ιστορίας μέσω του λόγου περί ιστορίας, μας άφησαν παγερά αδιάφορους...».

Σαν μνημόσυνο: Πολλοί από το δικό μας σινάφι θα θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη την ανυστερόβουλη και αφιλόκερδη βοήθεια που μας έδινε, όποτε του ζητήθηκε.

«ΠΕΙΡΑΪΚΑ»

Ιστορία των λουτρών

1840: Δεκαέξι λουτρικά παραπήγματα και ένα καφενείο κατασκευάζονται στο λιμάνι της Μουνιχίας. Τον Μάιο του ιδίου έτους, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εγκρίνει τους όρους λειτουργίας των λουτρών».

Κατοχή: Οι Γερμανοί ξηλώνουν την περίφημη εξέδρα του Φαλήρου, ο μύθος του Νέου Φαλήρου θα ξεθωριάσει σιγά σιγά. Σήμανε το τέλος μιας εποχής...

Με πλήθος στοιχείων το περιοδικό διατρέχει την ιστορία 100 χρόνων των «λουτρών του Πειραιά», δηλαδή των λουτρών του Φαλήρου, που από το 1852 φιλοξενεί και τις πρώτες λουόμενες... Συναρπαστικό ανάγνωσμα, όπου συνυπάρχουν η ιστορική τεκμηρίωση και η - αναπόφευκτη - νοσταλγία.

Το αφιέρωμα στα «Λουτρά» αρχίζει με τον Πειραιά, αλλά συνεχίζεται και με άλλες «λουτροπόλεις»: Αιδηψός, Αργοστόλι, Θερμοπύλες, Καϊάφας, Καμένα Βούρλα, Λουτράκι, Μέθανα, Πλατύστομο, Σμόκοβο, Υπάτη.


ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου